BİYOBANK

Home BİYOBANK

Biyobankalar sistematik olarak toplanan biyolojik materyallerin ve ilgili verilerin uzun süre saklanabildiği birimlerdir. İçerdiği biyolojik örnek tipine bağlı olarak özelleşen biyobankalar tedavi amaçlı ürünlerin üretim ve depolanmasına yönelik üniteler olabileceği gibi araştırma amaçlı olarak da yapılanabilir. Araştırma amaçlı biyobankalar sayesinde tekrarlayan örnek toplanmasına gerek kalmaksızın aynı örnek üzerinde çok sayıda inceleme yapılabilir, gelecekteki araştırmalar için örnek saklanabilir. Ayrıca hastalıklara özgü biyo-örneklerin depolanması sayesinde sınırlı örneklerle çok sayıda çalışma yapmak mümkün olabilir. Biyobankalarda depolanan biyolojik numuneler arasında; doku, organ, hücre, serum, plazma, DNA, RNA, protein yer almaktadır.

GENKÖK Merkezi biyolojik örneklerin saklanması ve arşivlenmesi amacıyla tasarlanmış otomatize bir biyobank ünitesine sahiptir. T.C. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen güdümlü mali destek programı kapsamında satın alınan LİCONİC STC7k5-ULT yaklaşık 1 milyon örnek saklama kapasitesine sahiptir. Numunelerin -80°C’de muhafaza edilebildiği bu ünitede örnekler barkodlu rack ve tüplerde saklanır. Sahip olduğu kullanıcı güvenlik seviyeleri sayesinde donör verilerine ulaşım sınırlandırılmıştır.

GENKÖK Biyobank Biriminde insana ait taze veya dondurulmuş hücre, doku, plazma, serum, kan gibi biyo-materyallerin ve bu materyallerden elde edilen DNA, RNA, protein gibi moleküllerin depolanması hedeflenmektedir. Örneklerin saklanmasında talep edilen ilk işlem vericilerden geniş onam formu alınmasıdır. Örnek talep edilmesi halinde araştırma projesi içeriğinin ve proje için elde edilen etik komite raporunun biyobankaya sunulması gereklidir. Başvurular bilimsel kurul/komite tarafından değerlendirilecek, uygun bulunması halinde biyolojik numune araştırmacıya temin edilecektir.

Araştırmalarda kullanılacak örnekler yalnızca ilgili araştırma projesinde kullanılabilir. Üçüncü şahıslara örnek ve veri aktarılamaz. Araştırma sonucunda araştırmanın çıktılarının yayınlanması sırasında biyobankanın refere edilmesi gereklidir. Biyolojik örneklerin imha edilmesi/ biyobankaya iadesi ile ilgili konularda anlaşma şartlarına uyulması beklenir.

Hedefler;

  • Biyolojik örneklerin ve ilişkili verilerin standartlara uygun şekilde toplanmasını, saklanmasını ve dağıtımını sağlamak. Bu alanlarda araştırma iş birlikleri oluşturmak.
  • Kanser ve/veya nadir hastalık araştırmalarında kullanılacak biyolojik örnekleri temin etmek ve saklamak.
  • Biyobankacılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına ve biyolojik koleksiyonların iyileştirilmesine katkı sağlamak.
  • Biyobankacılık ağına üye olarak uluslararası iş birlikleri sağlamak.

 

Talep edeceğiniz hizmetler konusunda GENKÖK Biyobank Birimi ile doğrudan iletişime geçebilirsiniz.

 GENKÖK Biyobank İletişim:
Öğr. Gör. Dr. Güler TOPRAK
+90 352 4379315 / 13618

Awesome-Image

Prof. Dr. Yusuf ÖZKUL

Birim Sorumlusu

Awesome-Image

Öğr. Gör. Dr. Güler TOPRAK

Sistem Sorumlusu