Kök hücre,mitoz bölünmeyle özelleşmiş diğer hücre tiplerine farklılaşabilen ve kendini yenileme yeteneğine sahip olan, bütün çok hücreli canlıların doku ve organlarını oluşturan ana hücre türleridir.Bu bilimde birçok araştırmacının projesi devam etmektedir.

Birincil çalışma alanı: diş pulpası kaynaklı mezenkimal kök hücre Osteojenik ve kondrojenik doku mühendisliği çalışmaları yapılmaktadır.

Grubumuzda özellikle diş pulpası kaynaklı mezenkimal kök hücreler ile maksillofasiyal alanda rejenerasyon ile ilgili çalışmalar yapmaktayız.

Grubumuz, ikincil olarak insan, rat, fare ve tavşan kemik iliği, adipoz doku ve diş pulpasından elde edilen mezenkimal kök hücreler, fibroblast, kondrosit, retinal pigment epiteliyal hücreler ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.

Mevcut / Güncel Projeler:

• Temporomandibuler Eklemde Deneysel Olarak Oluşturulmuş Osteoartritte Kök Hücre Ve Plateletten Zengin Plazmanın (Prp) Fibrokartilaj Ve Kemik Tamiri Üzerine Etkilerinin Araştırılması (TÜBITAK Proje)
  • Alveolar Yarıkların Kişiye Özgü Hazırlanan Scaffold (İskelet) Üzerinde Kök Hücre Uygulaması ile Onarımı (TÜBITAK Proje)
  • Deneysel olarak oluşturulan bifosfonata bağlı çene nekrozunda kök hücre uygulamalarının etkinliğinin değerlendirilmesi (TÜBITAK Proje)
  • Senesent Mezenkimal Kök Hücre Sekretomunun Kanser Hücre Hatları Üzerine Biyolojik Etkilerinin Değerlendirilmesi (TÜBITAK Proje)
  • Retinitis Pigmentosada Kök Hücre Uygulması (BAP Proje)
  • Diyabetik Ayak Tedavisinde Lokal Kök Hücre Uygulamasının Yara İyileşmesi Üzerine Erkisi (BAP Proje)
  • İç Anadolu Bölgesi’nde Yeni Nesil Sekanslama Teknolojisiyle Kalıtsal Tek Gen Hastalıklarının Tespiti (BAP Proje)
  • Meme Kanseri Tedavisi için miRNA Temelli İlaç Hedefleri
  • Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Plevral Efüzyon Kaynaklı Kanser Kök Hücrelerinin Moleküler Tiplendirilmesi
  • Alveoler Kemiğin Vertikal Yükseltilmesi İçin Kemik Grefti ve Dental Pulpa Kaynaklı Kök Hücre Uygulaması ile Eş zamanlı Dental İmplant Yerleştirilmesi: Koyun Modelinde Histolojik ve Histomorfometrik Çalışma (BAP Proje No:  TDH-2016-6456)
  • Retina Pigment Epitel Hücre Kültürüne Anti-Vegflerin Etkisi (BAP Proje No:  TTU-2015-5996)
  • Rejeneratif endodontik tedavide kök kanallarının dezenfeksiyonunda kullanılan çeşitli materyaller ve kombinasyonlarının apikal papilla kök hücrelerinde meydana getirdiği değişikliklerin incelenmesi (BAP Proe No:  TDK-2015-6022)
  • Mezenkimal Kök Hücrelerin Koşullu Besiyeri Aracılığıyla Osteojenik Olarak Farklılaştırılması: Deneysel Çalışma (BAP Proje No:  TYL-2015-5938)
  • Retinitis pigmentosada kök hücre uygulaması (BAP Proje No:  TSA-2015-5847)
  • Kırık kaynamasında rolü olan kök hücre tedavisinin diabetik ratlardaki kırık iyileşmesine olan etkilerinin RANK RANKL ve OPG gen ekspresyon düzeyleri ile korelasyonunu ve histopatolojik radyolojik ve biyokimyasal açıdan kırık iyileşmesinin değerlendirilmesi (BAP Proje No:  TTU-2015-5780)

Yayınlar:

Haber:

Ödul:

27-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen 9. Uluslararası Ağız ve Çene-Yüz Cerrahisi kongresinde (9th International OralMaxillofacial Surgery Society Congress 2015 )sunduğu çalışma ile ‘en iyi poster bildirisi’ ödülüne layık görülmüştür.

Takım Lideri :

Burcin Gonen